Saturday, May 9, 2009

selamat hari ibu, mama...

1 comment

buat mama ku tersayang... SELAMAT HARI IBU.... terima kasih diatas semuanya....

Thursday, May 7, 2009

pegal!!!!!!!

0COMPLAIN

adehhh... 2 hari yg bikin "pegal"... ari fes, henpon aku N79 pecah screen di dalamnya.. berterabur colour2 dia di dalam... mo tau ap sebabnya??? ke"pegal"an terhadap sesuatu yg mencetuskn buah fikiran utk aku kasi hantak tu henpon atas meja... aku ingt ndak da papa... sekali sampai rumah, nah geng, berkecai skrin dalamn dia.. terbang lg duitku... trus terpancar wajah daddy ku yg hensem... hahaha... mengepow duit lg...!!!.. haha...

ari kedua, nah, ni lg la bikin pegal!!!... penat2 ak bikin repot di saat2 akhir... tiba2 laptop ku heng.. cilakak betul punya laptop... hbis semua repot ku hilang... aku sudah taip smpi page 40, lepas tu hilang... mcm tu biskut chipsmore bah... tp, aku hadapinya dengan tenang, aku buka dulu game ZUMA DELUXE, main smpi hbis waktu opis... tp, sikit lg aku hantak jga tu laptop... tp, sbb laptop tu bnyk gmbr2 cewek, jd ndak jd,.. sbb klu hilang, susah mau cri... hahaha...



hikmah dan pengajaran:
  • jgn la buat kerja di saat2 akhir...
  • jgn hentak brg mahal2, klu mau jga di hentak, bah, amik la anak kucing ka yg tiba2 lalu di bawah kaki...
  • sayangilah DADDY anda, kerana dia la sumber kasih sayang dan peng"repair"an...
  • selamat mempelajari bahasa negeri ku yg ad gunung kinabalu pling tggi di asia, kalah negeri2 lain.. hahahah... bangganya aku...
p/s: perhatian kpd pembaca blog aku, ni version SABAH nye.. so korg sume harap2 bleh faham eyk... klu de pape mslh, roger2 la aku untuk mdptkn mklumat yg lbih tepat lg persis... ILMU ITU CAHAYA... MALU BERTANYA, BAH DIRIMU JUGAK YG RUGI, AKU OK SYAK.... hehehehe...



Sunday, May 3, 2009

keterbengongan melanda diri...

1 comment
adehhh!!!. 2 minggu lg aku mau hbis li.... tekanannya aku.... report blum lg siap2... lecturer pun blum dtg2 lg melawat aku disini.... ndak sampai ati ku mau tggalkn cewek2 a.k.a sumandak2 sabah yg kiut2 ni... adehhhh.....

estate visit di ldg. sebranglahad datu.

aku ngan hamida (trainee agriculture excutive)

aku ngn jayne (trainee agriculture excutive)

aku ngn alwi popo... (nama sama la plak)

vegetative measurement pada palm 4 years above

Monday, April 6, 2009

MESTI BACA!!!!!

0COMPLAIN
TANDA 40 HARI
Tanda akan berlaku sesudah
waktu Asar. Bahagian pusat kita
akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini
daun yang tertulis nama kita
akan gugur dari pokok yang letaknya di
atas Arash Allah SWT.
Maka Malaikat Maut akan mengambil daun
tersebut dan mula membuat
persediaannya ke atas kita, antaranya
ialah ia akan mula mengikuti
kita sepanjang masa. Akan terjadi
Malaikat Maut ini akan
memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan
jika ini terjadi, mereka
yang terpilih ini akan merasakan
seakan-akan bingung seketika.
Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma
seorang tetapi kuasanya untuk
mencabut nyawa adalah bersamaan dengan
jumlah nyawa yang akan
dicabutnya.

TANDA 7 HARI
Adapun tanda ini akan diberikan hanya
kepada mereka yang diuji dengan
musibah kesakitan di mana orang sakit
yang tidak makan secara
tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

TANDA 3 HARI
Pada ketika ini akan terasa denyutan di
bahagian tengah dahi kita
iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika
tanda ini dapat dikesan maka
berpuasalah kita selepas itu supaya
perut kita tidak mengandungi
banyak najis dan ini akan memudahkan
urusan orang yang akan
memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak
akan bersinar lagi dan bagi
orang yang sakit hidungnya akan
perlahan-lahan jatuh dan ini dapat
dikesan jika kita melihatnya dari
bahagian sisi. Telinganya akan layu
dimana bahagian hujungnya akan
beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan
perlahan-lahan jatuh ke depan dan
sukar ditegakkan.

TANDA 1 HARI
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana
kita akan merasakan satu
denyutan di sebelah belakang iaitu di
kawasan ubun-ubun di mana ini
menandakan kita tidak akan sempat untuk
menemui waktu Asar keesokan
harinya.

TANDA AKHIR
Akan berlaku keadaan di mana kita akan
merasakan satu keadaan sejuk
di bahagian pusat dan ianya akan turun
ke pinggang dan seterusnya
akan naik ke bahagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap
kalimah syahadah dan berdiam
diri dan menantikan kedatangan
malaikatmaut untuk menjemput kita
kembali kepada Allah SWT yang telah
menghidupkan kita dan sekarang
akan mematikan pula.
Sesungguhnya mengingati mati itu adalah
bijak
forward this buletin...may ALLAH SWT
bless you.
Saling berpesan2lah sesama kita....

Sunday, April 5, 2009

sila baca!!!

0COMPLAIN


Sebenarnya bukan ganas tapi agak XXX sikit

1. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai.

2. Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza. Namun begitu, apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat, urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan.

3. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih tat, kita mungikin dituduh mencarut. Kalau tak percaya,cuba kira satu tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan.

4. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka. "Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa mana ni?"

5. Barbeque adalah makanan yang enak. Namun begitu 'babi queue' haram dimakan oleh orang Islam.

6. Sesetangah orang memanggil cili sebagai cabai. Tapi kalau mulut nak kena cabai, cuba la cakap 'cibai' kat depan orang tua-tua.

7. Membuat tahu sumbat sungguh meletihkan. Lebih letih lagi kalau orang lain hanya tahu nak sumbat je tahu sumbat dalam mulut.

8. Si Bosia dan Bojan dipandang hina oleh masyarakat. Namun begitu si Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan.

9. Bermain bola keranjang memang meletihkan. Bermain di ranjang juga boleh meletihkan.

10. Allahyarham P.Ramlee tak pernah dapat Lesen P sebab baru diperkenalkan. Penyanyi pop yeh yeh L.Ramli mungkin pernah dapat lesen L. Tapi Allahyarham A.Ramlie tak pernah dapat lesen A sebab tak ada.

11. Ramai orang lelaki takut kalau-kalau mati pucuk. Tapi tak takut kalau-kalau mati esok. (Mesej berunsur dakwah. Sila duduk tahiyyat akhir)




Friday, April 3, 2009

student exchange

0COMPLAIN
setelah beberapa ketika aku memikirkan soal tawaran ku untuk mengikuti program pertukaran pelajar ke University Of Princess Sumaiya, JORDAN, akhirnya aku telah membuat keputusan bahawa aku akan menolaknya atas sebab2 yang bagi aku, amat tepat sekali... antaranya adalah:
  • seronok praktikal di kampeni tersebut atas sebab keramaian cewek2 ladang kiut yang mengganggu gugat nilai pemikiran ku..
  • future job after graduation..
  • modal sebanyak RM 13K diperlukan semasa pengikuti program tersebut selama 4 bulan..
  • input yang ku terima jika praktikal hanya 2 bulan.. (tak sempat nk usha2 cewek).. hehe..
papa dan mama ku amat setuju dengan keputusan ku itu.. mereka memberikan aku 2 hadiah sebagai tanda persetujuan dan juga persefahaman.. mungkin disebabkan perwatakan ku dirumah yang begitu cemerlang, sejuk mata memandang, rajin, amanah dan bertanggungjawab.. anak yang soleh la katakan... ianya harus diteladani dan dicontohi oleh semua yang baca blog aku ni...

a gift from my papa... Canon EOS 1000D..

thanks papa....

N79 gift from my mama.. thanks mama...










Tuesday, March 31, 2009

liku-liku kehidupan

8COMPLAIN
dalam keboringan aku dimalam hari, aku meng'on' laptop hp pavilion dv3000 aku yg dibeli tahun lepas. satu persatu laman2 web aku terjahi.. dalam keseronokan + keboringan, aku terbuka satu laman web yang bagiku membuat perasaan ku ketidaktentuan. jantungku berdebar-debar berbaur tanda kehairanan...

cuba anda lihat gambar ini


isk3.. napa la ad sanggup org2 yang berpakaian cenggini.. kalau kentut mesti nampak gelembong-gelembong angin kat situ... kikiki....

jadi, saranan beta, jangan la berpakaian sebegini di Malaysia, seksa aku melihatnya, walaupun jauh disudut hati, "eeee bestnyer"...
 

...pUteRa_kATaK™ blogspot is Designed by alwie87 for ...pUteRa_kATaK™ © 2008